top of page

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί σας ένα άθλημα;Η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί μια συναρπαστική περίοδος με αθλητικές δραστηριότητες και ευκαιρίες για τα παιδιά σας. Σίγουρα θα ενημερώνεστε όλο αυτό το διάστημα για εγγραφές ομαδικών και ατομικών αθλημάτων και ανακοινώσεις για διαφορετικές αθλητικές ομάδες στις οποίες μπορούν να ενταχθούν τα παιδιά σας. Ως γονέας, το να βάλετε το παιδί σας στον αθλητισμό αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να περνάει το παιδί σας ευχάριστα μετά το σχολείο. Παρόλα αυτά όμως μπορεί να επιβαρύνει τον χρόνο και την ενέργειά σας. Επιπλέον, πώς γνωρίζετε εάν ένα άθλημα είναι κατάλληλο για το παιδί σας – ή πως μπορείτε να γνωρίζετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να παίξει;


Ας δούμε ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αθλούνται τα παιδιά και γιατί δεν πρέπει να τα εισάγετε σε ομαδικές δραστηριότητες σε πολύ μικρή ηλικία.


Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά κάποιο άθλημα;


Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους έχει το ίδιο πάθος για κάποιο άθλημα όπως και οι ίδιοι και αυτό τους οδηγεί με μεγάλο ενθουσιασμό να ξεκινήσουν τα παιδιά τους να αθλούνται σε πολύ μικρή ηλικία. Ωστόσο, το να πιέζετε το παιδί σας όταν είναι πολύ μικρό μπορεί να είναι απογοητευτικό τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο.


Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τον συντονισμό για να παίξουν αθλήματα μέχρι να γίνουν τουλάχιστον τεσσάρων ή πέντε ετών και επίσης δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως τους κανόνες του παιχνιδιού μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των έξι έως οκτώ ετών. Θυμηθείτε, κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά. Εάν το παιδί σας δεν κλωτσάει μια μπάλα σαν αστέρας ποδοσφαίρου μέχρι τα τέταρτα γενέθλιά του, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει αθλητής.


Έχοντας υπόψη αυτές τις ηλικιακές οδηγίες, τα μικρότερα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες του παιχνιδιού προτού ενταχθούν σε μια ομάδα. Για παράδειγμα, ένα παιδί πέντε ετών μπορεί να μάθει να κλωτσάει απλά τη μπάλα, να πιάνει μια μπάλα που του πετάνε απευθείας ή να βάζει καλάθι με μια μικρή μπάλα μπάσκετ σε ένα στεφάνι στο επίπεδο του.


Όταν το παιδί σας γίνει έξι ή επτά χρονών, μπορεί να αρχίσει να συμμετέχει σε τουρνουά όπου όλα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν και η εστίαση είναι στη διασκέδαση παρά στη νίκη.


Όσον αφορά στα ανταγωνιστικά αθλήματα, η πρόταση ηλικίας για τα παιδιά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι ειδικοί προτείνουν τα παιδιά να παίρνουν μέρος σε ανταγωνιστικά ομαδικά αθλήματα μετά την ηλικία των οκτώ ετών. Πριν τα 8 του, το παιδί σας δεν μπορεί να διαχειριστεί την πίεση της νίκης και της ήττας. Η μέτρηση της απόδοσής τους έναντι άλλων παιδιών, θα μπορούσε να προκαλέσει συναισθηματικά σημάδια. Αυτό ισχύει επίσης αν είστε γονέας που συμμετέχετε πιο δυναμικά στην αθλητική ζωή του παιδιού σας. Το παιδί σας μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στον εαυτό του για να παίξει καλά επειδή εξισώνει τη νίκη με την αγάπη.


Βάση των παραπάνω, μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι να κλείσουν τα 10 για να χειριστούν τη συναισθηματική ωριμότητα της δέσμευσης σε ένα άθλημα καθώς και το παιχνίδι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.


Σε ποια ηλικία θα εγκαταλείψουν τα παιδιά σας τις αθλητικές τους ομάδες;


Πολλά παιδιά αρχίζουν να παίζουν αθλήματα επειδή οι γονείς τους τα εγγράφουν σε αθλητικές ομάδες. Εάν το παιδί δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο, θα δοκιμάσει το μπάσκετ ή την κολύμβηση και ούτω καθεξής μέχρι κάποιο άθλημα να του κάνει κλικ. Συχνά, πολλά παιδιά συμμετέχουν σε πολλά αθλήματα επειδή τους αρέσει να περνούν χρόνο με φίλους και να βρίσκονται σε αγωνιστικούς χώρους. Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το ενδιαφέρον τους είναι πιθανό να υποχωρήσει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουν το ταλέντο ή το σωματότυπο των συνομηλίκων τους. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι ο ανταγωνισμός είναι περισσότερο αγχωτικός παρά διασκεδαστικός.


«Ο νούμερο ένα λόγος που τα παιδιά σταματούν το άθλημα τους είναι ότι έπαψε να είναι διασκεδαστικό» (Michael Pfahl, executive director of the National Youth Sports Coaches Association).


Ο Pfahl εκτιμά ότι το 70% των παιδιών εγκαταλείπουν τα ομαδικά αθλήματα μέχρι να κλείσουν τα 13 – ή κατά τη διάρκεια του γυμνασίου. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η διασκέδαση έρχεται σε δεύτερη μοίρα όπου τα τουρνουά δίνουν τη θέση τους στους αγώνες πρωταθλήματος και στις νίκες Τα χρόνια της εφηβείας είναι επίσης η εποχή που τα παιδιά αρχίζουν να σκέφτονται το μέλλον τους και να δίνουν περισσότερη βαρύτητα στη σχολική τους απόδοση και κατ' επέκταση στην προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις.


Δυστυχώς, τα χρόνια που τα παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό είναι αυτά τα χρόνια όπου μια αθλητική δραστηρίοτητα μετά το σχολείο αποτελεί σημαντική εναλλακτική στη συναισθηματική και νοητική αποφόρτιση τους. Τους προσφέρει ένα ασφαλές μέρος για να πάνε μετά το σχολείο και θετικές επιρροές με τη μορφή των συμπαικτών τους και του προπονητικού επιτελείου.


Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ξεκινάτε ένα άθλημα;


Το ενδιαφέρον του παιδιού σας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που χρειάζεται να λάβετε υπόψη όταν ξεκινάει ένα άθλημα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενθουσιασμένα για να μάθουν το άθλημα και να παίξουν. Εάν δοκίμασαν το άθλημα πέρυσι και δεν έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό, τότε ίσως είναι καιρός να βρουν άλλο άθλημα για να παίξουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ξοδεύετε χρήματα για εξοπλισμό κτλ. Εάν το παιδί σας δεν θέλει να είναι εκεί, δεν θα βάλει τα δυνατά του και πολύ πιθανόν θα το εγκαταλείψει στη μέση της αθλητικής χρονιάς.


Υπάρχουν επίσης εσωτερικά οικογενειακά θέματα που χρειάζεται να λάβετε υπόψη όταν εγγράφετε το παιδί σας σε κάποιο άθλημα. Αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα είτε έχετε ένα παιδί είτε περισσότερα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:


  • Πώς θα επηρεάσει η δέσμευση χρόνου άλλες δραστηριότητες όπως μαθήματα, χρόνο με την οικογένεια, άλλες δραστηριότητες και ελεύθερο χρόνο με φίλους;

  • Πώς θα επηρεάσει το άθλημα τα άλλα μέλη της οικογένειας και τις δραστηριότητές τους;

  • Πώς θα πηγαίνει και πως θα φεύγει το παιδί σας από την προπόνηση και τους αγώνες;

  • Πόσο θα χρειαστεί να είστε εσείς οι ίδιοι στις προπονήσεις και στους αγώνες;


Όταν αποφασίζετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να παίξει αθλήματα, η εξέταση του αντίκτυπου σε ολόκληρη την οικογένειά αποτελεί ένα σημαντικό μέρος στη διαδικασία της απόφασης σας. Επίσης, το να γνωρίζετε σε ποια ηλικία τα παιδιά είναι καλό να ξεκινούν τα αθλήματα, σε συνδυασμό με τη δική σας γνώση για το πού βρίσκεται το παιδί σας αναπτυξιακά, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το πότε είναι έτοιμο για αυτό το σημαντικό ξεκίνημα.


15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page