Η συναισθηματική νοημοσύνη σύμφωνα με τη ψυχολογία είναι η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων. Οι ψυχολόγοι προσδιορίζουν τρεις αλληλένδετους παράγοντες όταν αναφέρονται στη συναισθηματική νοημοσύνη:
Συναισθηματική επίγνωση, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να αναγνωρίζει κάποιος τα δικά του συναισθήματα και αυτά των άλλων.
Η ικανότητα αξιοποίησης των συναισθημάτων και εφαρμογής τους σε εργασίες όπως η σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων.
Η ικανότητα να διαχειρίζεται κάποιος τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και την ικανότητα να δημιουργεί πιο θετική διάθεση στον εαυτό του ή να ηρεμεί άλλους ανθρώπους.
Τα παιδιά που αναπτύσσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη αποκτούν ξεχωριστά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους όσον αφορά την ηγεσία, τη δημιουργία ομάδας και την ικανότητα να συνεργάζονται με επιτυχία σε ομάδες, να χειρίζονται τις αντιξοότητες και να μεγιστοποιούν τις ανθρώπινες ικανότητές τους. Οι ενήλικες χρειάζεται να παίξουν το ρόλο τους βοηθώντας ενεργά τα παιδιά να αναγνωρίσουν πώς βελτιώνουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη προκειμένου να σημειωθεί αισθητή πρόοδος.
Αναπτύξτε τη συναισθηματική νοημοσύνη μέσω του αθλητισμού
Σύμφωνα με την αθλητική ψυχολογία, ένας τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν, ακόμη και να κατακτήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη είναι μέσω της συμμετοχής τους στον αθλητισμό. Σκεφτείτε μόνο ότι κάθε φορά που ένα παιδί βγαίνει για να αγωνιστεί βιώνει αμέτρητες δεξιότητες ζωής, όπως να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του, να υπακούει στον προπονητή του, να σέβεται τους διαιτητές και τον αντίπαλο και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του ώστε να κερδίζει και να χάνει με αθλητικό πνεύμα. Και, όλα αυτά συνήθως συμβαίνουν σε περίπου μία ώρα κάθε φορά που ένα παιδί πηγαίνει στο γήπεδο!
Φυσικά, πολλά από αυτά τα μαθήματα ζωής και τις ευκαιρίες ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης χάνονται όταν οι ενήλικες (γονείς και προπονητές) δεν τα αξιοποιούν και δεν τα χρησιμοποιούν ως «διδακτικές στιγμές». Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά χρειάζεται να διδαχθούν πώς δεξιότητες όπως ο έλεγχος των συναισθημάτων, ο σεβασμός των αντιπάλων και η συνεργασία με συμπαίκτες που κάποιες φορές ίσως να μη συμπαθούν, αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες και καλύτερες δεξιότητες ζωής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ πέρα από τον αγωνιστικό χώρο.
Η συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά στην αυτοπεποίθηση
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκτήσει ένας νεαρός αθλητής αναπτύσσοντας συναισθηματική νοημοσύνη είναι να έχει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Συγκεκριμένα, όταν τα παιδιά αισθάνονται εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και έχουν υψηλό βαθμό αυτο-αποτελεσματικότητας, σχεδόν πάντα αποδίδουν στα υψηλότερα επίπεδά τους. Όταν τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι μαθαίνουν αμέτρητες δεξιότητες ζωής ενώ παίζουν αθλήματα, βιώνουν καλύτερη διάθεση και αρχίζουν να πιστεύουν ότι έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πετύχουν στη ζωή τους.
Συμβουλές για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης
Ανακεφαλαιώστε τα παιχνίδια με τα παιδιά σας και συζήτηστε για τις δεξιότητες που χρησιμοποιήθηκαν και που βοήθησαν στο γήπεδο.
Συζητήστε συγκεκριμένα για στιγμές που είδατε το παιδί να χάνει σχεδόν την ψυχραιμία του. Τι έκανε, τι το βοήθησε για να αποτρέψει την έκρηξη;
Εάν υπήρξαν στιγμές στο παιχνίδι όπου το παιδί σας έπρεπε να σκεφτεί διάφορες στρατηγικές για να πετύχει, μιλήστε για αυτή τη διαδικασία και αναζητήστε τρόπους για να τη συνδυάσετε με άλλες προσπάθειες και προκλήσεις της ζωής.
Εάν υπήρξαν περιπτώσεις όπου το παιδί έπρεπε να οδηγήσει την ομάδα ή να ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες του προπονητή (ή/και άλλων αρχηγών της ομάδας), τότε συζητήστε μαζί του για τη διαδικασία και πώς αυτή βοήθησε στη χημεία και την επιτυχία της ομάδας.
Συζητήστε για όλους τους τρόπους με τους οποίους οι αθλητικές δεξιότητες μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στη ζωή (συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην τάξη).
Comments