top of page

Ἡ φύσις ἰᾶται – Από τις Φαρμακίδες της Υπάτης στη σύγχρονη ψυχοθεραπεία




Η Θεραπεία ως Γέφυρα ανάμεσα στη Φύση, το Σώμα και την Ψυχή


Στην καρδιά του μυθικού βουνού της Οίτης, εκεί όπου τα μονοπάτια διασχίζουν νεράιδες, βότανα και ιστορίες που ψιθυρίζονται αιώνες τώρα, οι Φαρμακίδες της Υπάτης άφησαν το αποτύπωμά τους. Δεν ήταν απλώς μυθικές φιγούρες. Ήταν φορείς μιας σοφίας που προϋπήρξε του δυισμού σώμα-ψυχή, της διάσπασης μεταξύ επιστήμης και τέχνης, ιατρικής και τελετουργίας.


Οι περίφημες Φαρμακίδες ήταν γυναίκες σοφές και εναρμονισμένες με τα ρεύματα της φύσης. Η λέξη δεν είναι τυχαία: παράγεται από το «φάρμακον» – που στην αρχαιότητα σήμαινε ταυτόχρονα φάρμακο και δηλητήριο, θεραπεία και μύηση.



Θεραπευτική Σοφία από τις Φαρμακίδες στην Ψυχολογία


Οι Φαρμακίδες ήταν φορείς αρχαίας ιατρικής και συμβολικής πρακτικής, που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές. Χρησιμοποιούσαν βότανα της Οίτης, νερό, λόγο, τελετουργία και φυσικά τοπία για να κατευθύνουν την ενέργεια προς τη θεραπεία. Η θεραπεία τους βασιζόταν στη βιωματική σοφία – την οποία σήμερα συναντάμε ξανά σε σύγχρονες μεθόδους όπως η somatic experiencing, η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, η οικοθεραπεία, η ψυχολογία της αφήγησης και η θεραπεία μέσω της συμπόνιας.


Η γνώση τους θυμίζει την ολιστική ρήση του Ιπποκράτη:

«οὐκ ἰητρός, ἀλλ᾽ ἡ φύσις ἐστὶν ἡ ἰᾶσα»(Δεν θεραπεύει ο γιατρός, αλλά η φύση.)

Στην αρχαία Ελλάδα, η θεραπεία δεν ήταν ποτέ απλώς μια τεχνική. Ήταν πνευματική, κοσμική και σωματική εμπειρία μαζί – μια τέχνη που περιλάμβανε την παρατήρηση της φύσης, τη σωματική εγρήγορση, τη συμμετρία με τον Κόσμο.



Το νευρικό Σύστημα και η Αρχέγονη Σοφία της Ρύθμισης


Οι Φαρμακίδες της αρχαιότητας, μέσα από τη σοφία της φύσης και της ψυχής, γνώριζαν διαισθητικά αυτό που η νευροεπιστήμη περιγράφει σήμερα ως “Polyvagal Theory”: πως το νευρικό σύστημα δεν είναι μηχανισμός, αλλά ζωντανός οργανισμός που διψά για ασφάλεια, επαφή και αρμονία.


Χρησιμοποιούσαν ρυθμό, αφή, νερό και φωνή για να κατευνάσουν, να κινητοποιήσουν, να ρυθμίσουν την εσωτερική ένταση του ανθρώπου. Η χρήση νερού (θερμών πηγών), αρωμάτων, κραδασμών, βοτάνων και ψαλμών – είχε ουσιαστική επίδραση στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.


Σύμφωνα με τη σύγχρονη ψυχοθεραπεία, η θεραπευτική αλλαγή δεν έρχεται μόνο από το γνωσιακό περιεχόμενο, αλλά κυρίως από την εμπειρία ρύθμισης του σώματος. Η αίσθηση ασφάλειας, η σταδιακή αποφόρτιση του συμπαθητικού συστήματος, η επαφή με τη φύση – είναι όλες βασικές αρχές που εμφανίζονται τόσο στις σωματικές ψυχοθεραπείες, όσο και στις παραδοσιακές τελετές.


Η επαναληπτικότητα, ο ρυθμός, ο κύκλος και η πολυαισθητηριακή εμπειρία είναι θεραπευτικοί πυλώνες που ενώνουν τις αρχαίες τελετουργίες με τη σύγχρονη κλινική πράξη.



Από το “βότανο” στο “σύμβολο”: Η Ψυχοθεραπεία ως Νέα Μορφή Ίασης


Η θεραπεία δεν είναι γραμμική. Είναι κυκλική. Όπως οι αρχαίοι κύκλοι τελετουργιών, όπως οι φάσεις της Σελήνης που καλούσαν οι Φαρμακίδες, όπως οι ψυχικοί ρυθμοί που η σύγχρονη ψυχοθεραπεία σέβεται.


Οι Φαρμακίδες χρησιμοποιούσαν θεραπευτικές λέξεις, βότανα και συμβολικές πράξεις. Δημιουργούσαν ιερούς χώρους, συντονισμένους με τη φύση, τον ρυθμό και την πρόθεση.


Σήμερα, η ψυχοθεραπεία εργάζεται με άλλο λεξιλόγιο — αλλά με την ίδια ουσία. Εργάζεται με το τραύμα, το συναίσθημα, την ενσώματη μνήμη, την αφήγηση. Κι όμως, η δομή της θυμίζει τελετουργία: δημιουργεί ιερό χώρο, επιδιώκει μεταμορφωτική αφήγηση, και επανασυνδέει τον άνθρωπο με την εσωτερική του σοφία.


Όπως οι Φαρμακίδες «μαγείρευαν» τα βότανα με πρόθεση, λόγια και ρυθμό, έτσι και σήμερα ο θεραπευτής επιλέγει προσεκτικά ποιες λέξεις θα ειπωθούν, πότε και με ποιον τρόπο. Η εμπιστοσύνη στη θεραπευτική σχέση, η παύση, το βλέμμα, η σιωπή — όλα αυτά είναι η νέα "μαγεία", εκφρασμένη σε επιστημονική γλώσσα.



Η Υπάτη ως Τοπίο – και Καθρέφτης Θεραπείας


Η Υπάτη δεν είναι απλώς ένας αρχαιολογικός χώρος. Είναι ψυχολογικό τοπίο. Ο συνδυασμός ιαματικών πηγών, φυσικού κάλλους, μυθολογίας και αφήγησης την καθιστούν ένα ιδανικό πεδίο για επανασύνδεση με τον εαυτό και τη φύση.


Η σύγχρονη ψυχοθεραπεία αναγνωρίζει τη θεραπευτική δύναμη του περιβάλλοντος:


  • Η επαφή με το χώμα και το πράσινο μειώνει την κορτιζόλη.

  • Η σιωπή του τοπίου επιτρέπει στην ψυχή να ακουστεί.

  • Η συμβολική αξία των μύθων λειτουργεί θεραπευτικά.


Σε αυτό το φόντο, η Υπάτη γίνεται ένας καθρέφτης για κάθε θεραπευτή και θεραπευόμενο: ένα μέρος που καλεί τη μνήμη του σώματος, την αλήθεια της φύσης και τη σοφία της ψυχής να συνυπάρξουν.



Στην εποχή μας, όπου οι καρδιές διψούν για ουσία και οι ψυχές για σύνδεση, η επιστροφή στην ολιστική σοφία της αρχαίας Ελλάδας δεν είναι πολυτέλεια είναι βαθιά ανθρώπινη ανάγκη.


Μας υπενθυμίζει πως η θεραπεία δεν είναι πράξη κυριαρχίας, αλλά συνοδοιπορία. Πως ο θεραπευτής δεν “διορθώνει”, αλλά κρατά χώρο — χώρο εμπιστοσύνης, σιωπής, και συντονισμού.


Και πως η ψυχή δεν χρειάζεται να εξηγηθεί, αλλά να ακουστεί. Να τιμηθεί, όπως τιμούσαν οι σοφές της φύσης· στον ρυθμό του νερού, στο άγγιγμα του ανέμου, στο βλέμμα που βλέπει πέρα από το φανερό.


Η Υπάτη μας δείχνει ξανά αυτόν τον δρόμο. Και η φύση, με τη δική της αλάνθαστη σοφία… ἰᾶται.



Comments


Buddha Statue

Επικοινωνία

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο Trinity Healing Center

καθώς και μέσω τηλεδιάσκεψης (διαδικτυακές συνεδρίες)

Trinity Healing Center

Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας 63,

Σολάρι,

Κέρκυρα, Ελλάδα

Τηλ: 2661 400 379
Κινητό: 6971640262

Email: trinity.healing.centre.info@gmail.com

 © 2016-2024 by Trinity Healing Centre

bottom of page