top of page

7+1 τρόποι με τους οποίους τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής μπορούν να ωφελήσουν τα παιδιά


photo on Unsplash

Υπάρχει κατά καιρούς μια συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων του παιδικού αθλητισμού και των γονέων - να δίνονται ή να μην δίνονται μετάλλια ή τρόπαια συμμετοχής στα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν η ομάδα κερδίζει ή χάνει;


Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε 7+1 τρόπους με τους οποίους τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής μπορούν να ωφελήσουν τα παιδιά και την αγωνιστική τους εμπειρία.


1. Γιορτάζουν τη Συμμετοχή σε μια Υγιή Δραστηριότητα

Στον σημερινό κόσμο της υψηλής τεχνολογίας, είναι εύκολο για τα παιδιά να εθιστούν με τους ψηφιακούς περισπασμούς. Οι ταινίες και τα βίντεο με επίκεντρο τα παιδιά είναι πάντα διαθέσιμα και μαζί με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να τα οδηγήσουν σε ατελείωτες ώρες οθόνης.


Τα παιδιά που συμμετέχουν σε μια αθλητική ομάδα κάνουν την απαραίτητη άσκηση τους σε τακτική βάση. Και, δεδομένου ότι τα Ελληνόπουλα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη (το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα φτάνει το 20,6%. Στα παιδιά ηλικίας 6 - 10 ετών ανεβαίνει στο 38,5% και στα παιδιά ηλικίας 10 - 12 ετών αγγίζει το 41,2%). οτιδήποτε τα ενθαρρύνει να βγουν έξω και να συμμετάσχουν σε ένα ομαδικό άθλημα αποτελεί πολύ καλή ιδέα.


2. Προωθούν την Υγιή Κοινωνικοποίηση

Εάν τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε τύπο ομαδικού περιβάλλοντος, μπορούν να έχουν επίσης και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνικοποίησή τους. Το να περνούν χρόνο σε φυσική παρουσία με τους συνομηλίκους τους τα βοηθά να χτίζουν δυνατές και διαρκείς φιλίες. Επίσης, η συμμετοχή σε ομαδικούς αγώνες τους επιτρέπει να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, είτε κερδίζουν είτε χάνουν.


Το να είναι μέλη μιας ομάδας επιτρέπει στα παιδιά να χτίσουν ισχυρή αυτοεκτίμηση και βαθιά αίσθηση του ανήκειν. Γιατί λοιπόν να μην τους παρέχετε ένα μικρό ενθύμιο αυτής της ιδιαίτερης στιγμής στη ζωή τους;


3. Δημιουργούν μια Αίσθηση Επιτευγμάτων

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πουν κάποιοι, το να είναι κάποιος μέλος μιας ομάδας δεν σημαίνει μόνο τη νίκη. Τα παιδιά που συμμετέχουν, εργάζονται σκληρά και αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για να βελτιώσουν τον εαυτό τους τόσο για τα ίδια όσο και για την ομάδα τους.


Τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής δίνουν το μήνυμα στα παιδιά ότι, είτε κερδίσουν είτε χάσουν, οι προσπάθειές τους είχαν σημασία και εκτιμήθηκαν από την ομάδα τους.


4. Ενθαρρύνουν μια Νοοτροπία Εξέλιξης

Πολύ συχνά, τείνουμε να συνδέουμε τη νίκη με το να είμαστε «καλοί» και την ήττα ως «αποτυχία». Αυτός ο συσχετισμός συχνά κάνει τα παιδιά στις ομάδες που χάνουν να εγκαταλείπουν την προσπάθεια.


Τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής, όταν παρουσιάζονται συγχρόνως με τις αρχές μιας νοοτροπίας εξέλιξης, μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αξιοποιήσουνε τις αποτυχίες ως ευκαιρία μάθησης. Τι προκάλεσε την ήττα της ομάδας; Τι έμαθα από αυτή την εμπειρία που θα με κάνει πιο επιτυχημένο στον επόμενο αγώνα;


Τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής βοηθούν τα παιδιά να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειές τους εκτιμήθηκαν και αποκτώντας τη νοοτροπία εξέλιξης προετοιμάζονται με ενθουασιασμό για την επόμενη αγωνιστική ευκαιρία.


5. Διδάσκουν στα Παιδιά να χάνουν με Τιμή

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια οδυνηρή ήττα. Τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής δεν αφαιρούν τίποτα από τους νικητές, αλλά προσφέρουν στην ηττημένη ομάδα έναν τρόπο να λάβει αναγνώριση για τις προσπάθειές της.


Τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής δίνουν μια θετική κινητοποίηση στα παιδιά για την κατάκτηση της πρώτης θέσης καθώς επίσης και ένα επιπλέον κίνητρο για να εργαστούν περισσότερο την επόμενη φορά για το κορυφαίο έπαθλο.


6. Ενθαρρύνουν τον Υγιή Ανταγωνισμό

Ρωτήστε οποιοδήποτε παιδί και θα σας πει ότι αν και εκτιμάει την αναγνώριση της προσπάθειάς του μέσω ενός μεταλλίου ή τροπαίου συμμετοχής, θα προτιμούσε να έχει κερδίσει το πραγματικό έπαθλο.


Σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις, η απονομή μεταλλίων και τρόπαιων συμμετοχής δεν ενσταλάζει στα παιδιά κανενός είδους ικανοποίησης με τη μετριότητα. Αντίθετα, η λήψη ενός βραβείου συμμετοχής συχνά οδηγεί τα παιδιά να εργαστούν περισσότερο για τον επόμενο αγώνα. Τα βοηθά να επικεντρωθούν στο να είναι πιο επιτυχημένα στο μέλλον.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα πιο ανταγωνιστικά παιδιά δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα μετάλλια και τα τρόπαια. Συναγωνίζονται τον εαυτό τους, πιέζοντας τους εαυτούς τους να είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους. Αυτό το είδος κινήτρου είναι έμφυτο και δεν επηρεάζεται από κανένα είδος βραβείου.


7. Ενθαρρύνουν την Ομαδική Εργασία

Σε μια ομάδα, όλοι έχουν έναν ρόλο να διαδραματίσουν για να εξασφαλίσουν ότι η ομάδα θα πετύχει τους στόχους της. Αν και η νίκη είναι σίγουρα ένας από τους στόχους, δεν είναι και ο μοναδικός.


Ίσως η ομάδα σας θέλει να δει αξιοσημείωτη βελτίωση στις προσπάθειες της άμυνας. Ίσως θέλετε να δείτε τις συνολικές σας νίκες να αυξάνονται. Υπάρχουν διάφοροι στόχοι που μπορεί να πετύχει μια ομάδα πέρα από την πρώτη θέση. Γιατί λοιπόν να μην ανταμείψουμε αυτά τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα με ένα μετάλλιο ή τρόπαιο;


8. Βάζουν τη Νίκη σε Προοπτική

Μερικοί από τους ανθρώπους που είναι οι πιο δυνατοί επικριτές των μεταλλίων και των τρόπαιων συμμετοχής είναι προπονητές και γονείς που πιστεύουν ότι η κατάκτηση της πρώτης θέσης κάνει τους νικητές ανώτερους από αυτούς που έχουν ηττηθεί.


Ενώ η νίκη είναι ένα επίτευγμα που είναι πολύ σημαντικό να γιορταστεί, τα μετάλλια και τα τρόπαια συμμετοχής βοηθούν να κρατηθούν τα πάντα σε προοπτική. Η νίκη αποτελεί σπουδαίο στόχο αλλά δεν είναι το παν.


37 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page