top of page

7 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί αθλητή να έχει αυτοπεποίθηση

Updated: May 24, 2022


Η αυτοπεποίθηση είναι η ικανότητα να βασίζεται κάποιος στις δεξιότητες και τις δυνάμεις του για να ξεπεράσει τις προκλήσεις. Τα αθλήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης στην παιδική ηλικία, καθώς δίνουν στους νεαρούς αθλητές την ευκαιρία να ξεπεράσουν νέες προκλήσεις, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν περαιτέρω τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες.


Υπάρχουν 7 σημαντικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ως γονείς και προπονητές ώστε να βοηθήσετε τα παιδιά αθλητές να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους.



1. ΕΠΑΙΝΕΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


Οι πρωταθλητές πιστεύουν στον εαυτό τους, και αυτό ξεκινά με τους άλλους να το πιστεύουν πρώτα. Επαινώντας την προσπάθεια προσφέρετε στα παιδιά μια ισχυρή βάση για την αυτοπεποίθηση τους. Δεν μπορούν να ελέγξουν τα αποτελέσματα (νίκες / ήττες), αλλά μπορούν να ελέγξουν τον τρόπο που προπονούνται και παίζουν. Αρχικά, πριν ακόμα τα παιδιά αποκτήσουν τις δεξιότητες ή τη νοοτροπία ώστε να κερδίζουν, χρειάζεται να πιστέψουν στην ικανότητά τους να ελέγχουν τις κινήσεις τους στο άθλημα, να μαθαίνουν και να βελτιώνονται. Μόλις πιστέψουν ότι έχουν τον έλεγχο της προσπάθειάς τους, τότε μπορούν να πιστέψουν στην ικανότητά τους να κερδίσουν όταν η ευκαιρία παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο.



2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Η αυτοπεποίθηση χτίζεται όταν ένας αθλητής επιτυγχάνει στόχους και ξεπερνά τις προκλήσεις. Ως γονείς και προπονητές μπορείτε να δημιουργήσετε προοδευτικά μια σειρά ασκήσεων με προκλήσεις, ώστε ο αθλητής να βιώνει σταδιάκη επιτυχία καθώς βελτιώνονται οι δεξιότητες και η φυσική του κατάσταση. Αυτές οι εμπειρίες είναι σημαντικό να είναι αρκετά απαιτητικές ώστε τα παιδιά να βιώνουν και κάποιες αποτυχίες, αλλά όχι τόσο δύσκολες που να βιώνουν μόνο αποτυχία.



3. ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ


Το να είναι κάποιος ταπεινός έχει τη θέση του, αλλά είναι επίσης υγιές να είναι περήφανος για αυτό που έχει επιτύχει μέσω της σκληρής δουλειάς και της πρακτικής. Ωστόσο, εναπόκειται στους γονείς και τους προπονητές να βοηθήσουν τους νέους αθλητές να μάθουν να νιώθουν περήφανοι για τον εαυτό τους χωρίς να είναι περιφρονητικοί για τους ρόλους που έπαιξαν άλλοι στην επιτυχία τους.



4. ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ


Η αυτοπεποίθηση είναι μια ισορροπία μεταξύ εμπιστοσύνης και φόβου. Εάν οι προσδοκίες σας για έναν νεαρό αθλητή είναι πολύ υψηλές, θα είναι πιο πιθανό να φοβάται την αποτυχία. Στην ιδανική περίπτωση, οι προσδοκίες χρειάζεται να είναι δύσκολες, αλλά προσιτές και λογικές. Χρειάζεται να εμπνέουν αυξημένη δέσμευση και προσπάθεια και όχι να προκαλούν φόβο αποτυχίας.



5. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ


Όταν οι νεαροί αθλητές νιώθουν φόβο και αμφιβολία, ως γονείς και προπονητές μπορείτε να είστε κοντά τους και να αποτελέσετε εξαιρετικούς πόρους υποστήριξης. Όσο πιο άνετα τα παιδιά εμπιστεύονται γονείς και προπονητές, τόσο πιο γρήγορα θα μιλήσουν για τους φόβους και τις αμφιβολίες τους.



6. ΔΙΔΑΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΚΕΨΕΙΣ


Όλοι οι αθλητές βιώνουν κάποιες φορές αμφιβολία για τον εαυτό τους, ακόμη και οι πρωταθλητές. Το κλειδί είναι ο εντοπισμός αυτών των αρνητικών σκέψεων και η αντιμετώπισή τους με θετικές επιβεβαιώσεις. Για παράδειγμα, αντί να απορρίπτει παθητικά τις σκέψεις όπως "Δεν μπορώ", “ Δεν θα τα καταφέρω” είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίσει και να τις αντικαταστήσει με θετικές σκέψεις όπως "Ναι, μπορώ αν συνεχίσω να κάνω πρακτική σε αυτό" ή "Τα έχω καταφέρει σε παρόμοιες περιπτώσεις και μπορώ να τα καταφέρω και τώρα" .


Η αυτοπεποίθηση δεν είναι η έλλειψη φόβου, αλλά η προθυμία να συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση και να εκτελεί όταν υπάρχει φόβος. Οι πρωταθλητές είναι επιτυχημένοι, επειδή έχουν αποκτήσει τη δεξιότητα να ανακατευθύνουν τους φόβους και τις αρνητικές τους σκέψεις αντί να τους επιτρέπουν να παίρνουν τον έλεγχο.


7. ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ


Η αποτυχία βλάπτει την αυτοπεποίθηση μόνο όταν δεν συζητείται ή χρησιμοποιείται ως μαθησιακή ευκαιρία. Ως γονείς και προπονητές μπορείτε να βοηθήσετε τους νεαρούς αθλητές να σκεφτούν αναλυτικά τις αποτυχίες, ώστε να μπορούν να δουν τα πράγματα που έκαναν σωστά, καθώς και να εντοπίσουν ευκαιρίες βελτίωσης.


Να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά στην τεχνική και στην δεξιότητα όταν περιγράφετε τι έκανε καλά ένας νεαρός αθλητής. Εξίσου σημαντικό, παρουσιάστε τους συγκεκριμένες εικόνες εκτέλεσης για το τι να κάνουν διαφορετικά την επόμενη φορά. Οι εικόνες δημιουργούν συναισθήματα που στη συνέχεια οδηγούν στη συμπεριφορά.


Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που οι άνθρωποι μαθαίνουν και αναπτύσσουν μέσω των εμπειριών τους. Με τα παραπάνω βήματα, ως γονείς και προπονητές μπορείτε να βοηθήσετε τους νεαρούς αθλητές σας να εξελιχθούν σε επιτυχημένους ενήλικες με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.







bottom of page