top of page

Αφήνοντας τον Έλεγχο


Photo by zhang Mickey on Unsplash

"Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να κρατούνται από συγκεκριμένες καταστάσεις ή συνήθειες δηλώνει μεγάλη δύναμη και αντοχή. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται πολύ περισσότερη δύναμη για να μάθουμε πότε να αφηνόμαστε και πότε να παραδινόμαστε στη ροή "

Ann Landers


Κατά τη διάρκεια της ζωή μας, θα αντιμετωπίσουμε εμπειρίες που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Η ζωή είναι σαν το γιν και το γιανγκ, όπως περιγράφουν οι σοφοί στην Άπω Ανατολή. Μερικές φορές οι μέρες μας είναι καλές ή κακές, μαύρο έναντι λευκού, ζεστό και κρύο.


Είναι πώς αντιμετωπίζει κανείς αυτά τα εμπόδια που καθορίζουν τον χαρακτήρα τους. Καταστάσεις όπως το να μη πάρει κάποιος μια προαγωγή στην εργασία του, ή να μη πετύχει στις σχέσεις του ή γενικά οι αλλαγές στη ζωή μπορεί να προκαλέσουν εισροή συναισθημάτων. Χρειάζεται να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επικεντρωθούμε στο θετικό όταν δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες μας. Γιατί; Αυτό δημιουργεί μια διαφορετική δυναμική και μας διδάσκει να επικεντρωνόμαστε στην ευλογία κάθε δυστυχίας. Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου το μυαλό ή το εγώ θα δημιουργήσει ιστορίες για το πώς κάθε κατάσταση πρέπει να ξεδιπλωθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι ανάγκες μας για ευτυχία.


Τι συμβαίνει όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες ή οι επιθυμίες μας; Νιώθουμε φόβο, θυμό ακόμα και δυσαρέσκεια, είναι σχεδόν σαν να μας χρωστάει όλος ο κόσμος! Υπάρχει κάτι που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει για να ανακουφίσει όλη την απογοήτευση που φέρνουμε, και αυτό είναι απλώς να «αφεθούμε».


"Μόλις εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, θα ξέρετε πώς να ζήσετε."

Johann Von Goethe


Το να αφηνόμαστε σημαίνει να παραδινόμαστε στη ροή. Σημαίνει να σταματήσουμε να ζούμε μέσα από το μυαλό αλλά να ζούμε μέσα από την καρδιά. Επιτρέπει τη γαλήνη, την πίστη και την ηρεμία να διατρέχει ολόκληρο το πνεύμα μας. Αγαπημένοι μου φίλοι, δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα τα γεγονότα ή τις περιστάσεις στη ζωή μας, και όσο θα θέλαμε να κάνουμε τα πάντα με τον δικό μας τρόπο, είναι καλό να μάθουμε να παραδινόμαστε στο Θεϊκό και στο Σύμπαν.


Όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε τη ζωή πολλές φορές περιπλέκει τα γεγονότα περαιτέρω. Παραμείνετε ήρεμοι, διαλογιστείτε και μάθετε να είστε άνετοι με τη διαδικασία του άγνωστου. Μην σκέφτεστε τόσο μακριά στο μέλλον και μην ψάχνετε θαύματα πάντα! Από τις προσωπικές μου εμπειρίες, γνωρίζω ολόψυχα ότι όταν κρατάμε συναισθήματα, πόνο και φόβο στην ύπαρξή μας, αυτό συσσωρεύεται σε ασθένειες. Είναι τόσο σημαντικό να επιτρέπουμε στα συναισθήματά μας να αναδύονται και να τα απελευθερώνουμε όταν είμαστε έτοιμοι. Αυτή είναι η διαδικασία της εξάλειψης και ενισχύει την ψυχή μας, επιτρέποντάς μας να προχωρήσουμε μπροστά στη ζωή.


Θα σας πω μια ιστορία, η ιστορία ονομάζεται το Μικρό Καναρίνι


“Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό καναρίνι. Το καναρίνι αγαπούσε πολύ να πετάει όσο μπορούσε ψηλά στον ουρανό. Τόσο αθώο και τόσο ελεύθερο! Μια μέρα καθώς πετούσε και απολάμβανε την ελευθερία του, αισθάνθηκε μια άμεση απειλή. Καθώς κοίταξε κάτω είδε έναν κυνηγό να σημαδεύει ακριβώς πάνω του. Έτοιμο να φύγει μακριά, κοίταξε επάνω για να δει τελικά έναν ακόμα πιο μεγάλο κίνδυνο. Ένας αετός μόλις το είχε εντοπίσει και το κοιτούσε σαν ένα υπέροχο ζαχαρωτό. Το μικρό καναρίνι χωρίς να έχει επιλογή διαφυγής, απόφασισε να αφεθεί. Να παραδοθεί στο Θεϊκό και στο Σύμπαν με απόλυτη γαλήνη. Αυτή την πολύτιμη στιγμή, ένα φίδι δαγκώνει τον κυνηγό.. Που τελικά αστοχεί και με το τουφέκι του πετυχαίνει τον αετό. Απελευθερώνοντας έτσι το μικρό καναρίνι…”


Είναι εφικτό να μάθουμε να παραδινόμαστε και να αφηνόμαστε στη ροή της ζωής. Το μικρό καναρίνι είναι μια υπενθύμιση για να εμπιστευόμαστε πού βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή. Όταν αφηνόμαστε τότε ανοίγει ο δρόμος προς τη γαλήνη.


Και όπως λέει ο Krishnamurti και ο Alan Watts “Για να έχεις ζωή και για να την απολαμβάνεις χρειάζεται συγχρόνως να αφήνεσαι ... "


103 views0 comments
bottom of page