top of page

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου κατά το 2o lockdown;


Είναι φυσιολογικό για το παιδί σας να δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο lockdown. Ενώ η εμπειρία όλων είναι διαφορετική, το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται:


  • Έντονη ανησυχία ή άγχος για τη δική του υγεία ή των άλλων ανθρώπων, καθώς και για το πώς θα είναι το μέλλον.

  • Θυμό ή απογοήτευση για το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του όπως είχε συνηθίσει.

  • Λύπη γιατί του λείπουν οι φίλοι του ή οι άνθρωποι από το οικογενειακό του περιβάλλον με τους οποίους δεν κατάφερε να περάσει τόσο πολύ χρόνο μαζί τους αυτή τη χρονιά.

  • Κουρασμένο ή να κάνει υπερπροσπάθεια για να παρακολουθήσει την τηλεκπαίδευση 


Επίσης, είναι φυσιολογικό εάν, ως γονέας, αισθάνεστε μερικά από τα ίδια πράγματα. Έχετε ζήσει μέσα σε μια χρονιά αβεβαιότητας και αλλαγής. Καθώς βρισκόμαστε μέσα σε ένα δεύτερο lockdown, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι, κατακλυσμένοι από αρνητικά συναισθήματα ή ανήσυχοι για το παιδί σας.


Παρόλο που  μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή η περίοδος για εσάς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την ευημερία του παιδιού σας. Και  να θυμάστε, δεν είστε μόνοι- μέσα από τα άρθρα μου και τα podcasts μου μπορείτε να βρείτε εργαλεία και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.


Πως όμως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτού το 2ου lockdown?


  • Συζητήστε μαζί του για το τι συμβαίνει, διατηρώντας την επικοινωνία όσο πιο ανοιχτή μπορείτε. Πείτε του ότι είναι εντάξει να νιώθει όπως νιώθει - είτε φοβάται, ανησυχεί, θυμώνει, στενοχωριέται 

  • Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού σας και να το καθησυχάσετε με τρόπο ανάλογο για την ηλικία του. Παρόλο που δεν χρειάζεται να γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις, η συζήτηση μπορεί να το βοηθήσει και να νιώσει πιο ήρεμο.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει πράγματα με τα οποία θα νιώσει καλύτερα. Αυτό είναι διαφορετικό για τον καθένα - μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως άσκηση ή βόλτα, παρακολούθηση αγαπημένης ταινίας, ανάγνωση αγαπημένου βιβλίου, μαγείρεμα ή ψήσιμο, συνομιλία με φίλους ή μουσική ή ζωγραφική.

  • Διαβεβαιώστε το ότι όλο αυτό θα περάσει, ότι είστε εκεί για αυτό και θα το ξεπεράσετε μαζί. Έχοντας επιστρέψει σε ορισμένες από τις κανονικές του δραστηριότητες από την ανεμελιά του καλοκαιριού, ξαφνικά έρχεται το 2ο lockdown και αυτό μπορεί να το κάνει να νιώθει απογοήτευση. Ίσως ακόμη και να ανησυχεί ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν ποτέ καλύτερα. Αναγνωρίστε πόσο δύσκολο είναι αυτό, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώστε το ότι η πανδημία και το lockdown δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

  • Περάστε χρόνο κάνοντας μια θετική δραστηριότητα μαζί. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί περισσότερη ασφάλεια και ηρεμία, δίνοντάς του ένα σύντομο διάλειμμα από όλα όσα συμβαίνουν. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να του παρέχετε χώρο και χρόνο ώστε να μιλήσει για τις ανησυχίες του, χωρίς να κάνετε μια «μεγάλη κουβέντα». 

  • Διατηρήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ρουτίνες του γιατί έτσι το παιδί σας νιώθει ασφάλεια και ηρεμία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως τη διατήρηση της ώρας ύπνου, το πρωινό ξύπνημα, τις ώρες των γευμάτων και άσκηση έξω στη φύση εάν είναι δυνατόν.


Και όπως καθησυχάζετε το παιδί σας το ίδιο είναι σημαντικό να καθησυχάζετε και τον εαυτό σας. Όλο αυτό θα περάσει, δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ναι, είναι μια έντονη δοκιμασία για όλους αλλά γνωρίζετε ότι μέσα σας έχετε τη δύναμη για να τα καταφέρετε και να βγείτε νικητές. Και έτσι είναι.


Μπορείτε να ακούσετε τις συμβουλές αυτού του άρθρο και στο podcast μου


bottom of page