top of page

Πώς μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου κατά το 2ο lockdown? Συμβουλές για γονείς


Το 2020 έχει αποδειχτεί απίστευτα απαιτητικό για τους γονείς. Στην αρχή της πανδημίας, μπορεί να ισορροπήσατε όσο ήταν δυνατό, το να έχετε τα παιδιά στο σπίτι μαζί με την εργασία σας, να ανησυχείτε για τη δουλειά ή την υγεία και να φροντίζετε ευάλωτα μέλη της οικογένειας ή φίλους.


Καθώς όμως περνάει η χρονιά, πολύ πιθανόν να συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε πολλή αβεβαιότητα. Πραγματικά, όλα αυτά είναι πολλά που χρειάζεται να διαχειριστείτε και αναπόφευκτα θα νιώθετε άγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καθώς βρισκόμαστε σε αυτό το δεύτερο lockdown, είναι εντάξει εάν τα πράγματα δεν είναι πάντα καλά.


Να θυμάστε ότι η ψυχική σας υγεία είναι επίσης σημαντική - και ότι είναι καιρός να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Αφιερώστε χρόνο όταν μπορείτε για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, μόν σας, κάντε ένα διάλειμμα και κάντε τα πράγματα που σας βοηθούν να φροντίσετε τον εαυτό σας σε απαιτητικές στιγμές. Αυτά είναι διαφορετικά για όλους - θα μπορούσε να είναι άσκηση, το διάβασμα ενός βιβλίου, μια ταινία, ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή κουβέντα με φίλους.



1. Θυμηθείτε να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας


Ως γονείς, συχνά τοποθετούμε τη φροντίδα για τον εαυτό μας στο κάτω μέρος της λίστας προτεραιοτήτων. Με τη λίστα υποχρεώσεών μας να πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα, καθώς αναλαμβάνουμε επιπρόσθετους ρόλους όπως αυτόν των εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες εργασίας πολύ πιθανόν να έχουν αλλάξει και να μεταφέρουν επιπλέον άγχος, τότε ο αναπόφευκτος «δικός μου χρόνος» αρχίζει αναπόφευκτα να γλιστρά όλο και πιο κάτω στη λίστα. Αλλά η φροντίδα της δικής μας ευημερίας και αυτο-φροντίδας είναι πολύ σημαντική.



Προσπαθήστε να δημιουργήσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας είτε στην αρχή είτε στο τέλος της ημέρας. Κάποιοι γονείς μου λένε ότι τους αρέσει να ξυπνάνε νωρίτερα και να πίνουν τον καφέ τους μόνοι τους πριν ξυπνήσει η υπόλοιπη οικογένεια. Είναι η στιγμή που απολαμβάνουν χρόνο με τον εαυτό τους, χαλαρώνουν και γεμίζει η μπαταρία τους για το υπόλοιπο της ημέρας.



2. Μοιραστείτε το καθημερινό φορτίο


Κάντε κατανομή εργασιών του σπιτιού σε όλα τα μέλη της οικογένειας και στα παιδιά σε καθημερινή βάση. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να βάλουν τα λερωμένα ρούχα τους στο καλάθι απλύτων ή να τακτοποιήσουν τα παιχνίδια τους.


Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένειά σας. Όταν το καθημερινό φορτίο μοιράζεται τότε στο τέλος της ημέρας η κούραση είναι πιο διαχειρίσιμη και όχι εξαντλητική.



3. Βρείτε ακόμη και λίγα λεπτά κάθε μέρα για άσκηση


Αν μπορείτε, βγείτε έξω μόνοι σας 2-3 φορές την εβδομάδα. Το να είστε με τα παιδιά 24 ώρες για 7 ημέρες μπορεί να είναι απαιτητικό. Θα το αντιμετωπίσετε καλύτερα αν έχετε πάει για ενα περπατημα μόνοι σας. Επίσης, μπορείτε να αφιερώσετε 5-10 λεπτά καθημερινά σε μια άσκηση μέσα στο σπίτι, σε ένα δωμάτιο όπου μπορείτε να είστε μόνοι σας.



4. Ορίστε μια ρουτίνα


Η ρουτίνα είναι σημαντική για να αποκτήσετε λίγο έλεγχο, ειδικά όταν πιστεύετε ότι έχει χαθεί. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σηκωθούν, να ντυθούν και να πάρουν το πρωινό τους σε εύλογη ώρα.


Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικούς στόχους κάθε μέρα.


Ετοιμάστε το φαγητό την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε να μην χρειάζεται να σας ρωτάνε συνεχώς "τι ώρα τρώμε; "



5. Βρείτε χρόνο να απενεργοποιήσετε το συστημα σας


Προσπαθήστε να αποφύγετε να ακούτε τις ειδήσεις το πρωί ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε.


Θα υπάρχουν μέρες που θα αισθάνεστε κατακλυσμένοι από αυτό που συμβαίνει τόσο στο σπίτι σας όσο και στον έξω κόσμο. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε μια ώρα κάθε φορά και δημιουργήστε κάτι για το οποίο θα ανυπομονείτε να κάνετε στο τέλος κάθε εργασίας. Για παράδειγμα να πιείτε τον καφέ σας ή ένα φλιτζάνι με το αγαπημένο σας τσάι στο τέλος μιας σχολικής εργασίας ή να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική καθώς σιδερώνετε."


Να θυμάστε, πάνω απ 'όλα, ότι και αυτό θα περάσει.



6. Παραμείνετε συνδεδεμένοι


Παραμείνετε σε επαφή με φίλους και συγγενείς. Είναι πολύ καλό να ακούτε πώς διαχειρίζονται και οι άλλοι την ημέρα τους μέσα σε αυτο το 2ο lockdown. Συγκεντρώστε μερικούς φίλους για ομαδική βιντεοκλήση μέσω messenger, viber, Skype . Κανονίστε μια ώρα που θα είναι βολική για όλους. Το να βλέπετε τους φίλους σας, να κουβεντιάζετε, να γελάτε μαζί, φέρνει μέσα στην ημέρα σας λίγο από την κανονικότητα.


Όσο θα καταφέρνετε έστω και για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα σας να αποφορτίζετε το συστημα σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν ή σας χαλαρώνουν, τόσο θα μπορείτε να διαχειρίζεστε πιο εύκολα και με λιγότερο άγχος τις καθημερινές προκλήσεις που φέρνει αυτό το 2ο lockdown.



Μπορείτε να ακούσετε τις συμβουλές αυτού του άρθρο και στο podcast μου




bottom of page