top of page

Ρέικι

Το Reiki (προφέρεται Ray -Key ) είναι μια αρχαία μορφή θεραπείας που προωθεί μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης και μείωση του στρες. Η λέξη Reiki είναι στην πραγματικότητα δύο ιαπωνικές λέξεις, Rei που σημαίνει παγκόσμιο πνεύμα ή ανώτερη δύναμη και Ki που σημαίνει η ενέργεια της ζωής ή η εσωτερική θεραπευτική ενέργεια. 

Πρόκειται για μία φυσική, ασφαλής, αποτελεσματική θεραπευτική τεχνική με τα χέρια που ενισχύει την εσωτερική θεραπευτική σας ενέργεια και βοηθά στην ισορροπία της ψυχικής και συναισθηματικής ενέργειας. Βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του ενδοκρινικού συστήματος και των ενεργειακών κέντρων του σώματος (τσάκρα).

Όταν αυτά τα ενεργειακά κέντρα λειτουργούν σε ισορροπία, η ικανότητα του σώματος για αυτο-θεραπεία είναι πολύ μεγάλη. Όταν υπάρχει ανισορροπία στα ενεργειακά κέντρα (τσάκρας) τότε το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και μπορεί να βιώσετε κάποια από τα παρακάτω: κατάθλιψη, έντονο άγχος, χρόνιους πονοκεφάλους, χρόνιες γρίπες και κρυώματα, κόπωση, αϋπνία.

 

Στα παιδιά μια ανισορροπία συχνά εκδηλώνεται ώς εξής: φοβίες, ξεσπάσματα, άγχος αποχωρισμού, σοβαρές αλλεργίες, Σύνδρομο Υπερκινητικότητας και Ελλειμματικής Προσοχής, δυσκολίες στον ύπνο, εφιάλτες, υπνοβασία, δυσκολία στη συγκέντρωση, δυσκολίες στη διατροφή, χρόνιες ασθένειες.

Η αγωγή Ρέικι μπορεί να δοθεί και από απόσταση. Το ρέικι δεν γνωρίζει φραγμούς και όρια, αφού η ενέργεια του δεν περιορίζεται από το χρόνο και την απόσταση. Η λήψη της ενέργειας είναι ακριβώς η ίδια όπως και από κοντά. Είναι πολύ πρακτικό για οποιονδήποτε επιθυμεί να παραμείνει στην άνεση του σπιτιού του (όπου μπορεί να ξαπλώσει σε κάποιο αναπαυτικό καναπέ ή στο κρεβάτι του) για όποιον δεν μπορεί να μετακινηθεί για πρακτικούς λόγους υγείας και για βρέφη ή παιδιά μικρής ηλικίας.

Το Ψυχοθεραπευτικό Ρέικι είναι μια προσέγγιση που συνδυάζει τις Ανατολικές ενεργειακές έννοιες, το ρέικι, την ενσυνειδητότητα (mindfulness) με τις Δυτικές ψυχολογικές προσεγγίσεις. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχολογικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων, για άλυτα τραύματα, για το άγχος και για το χρόνιο πόνο.

Το Ψυχοθεραπευτικό Ρέικι αντιλαμβάνεται την ψυχολογική υγεία ως την ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας στο ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο. Οι άνθρωποι καλλιεργούν και διατηρούν την ψυχική τους υγεία με το να είναι σε θέση να 'καθαρίζουν' και να απελευθερώνουν τις αρνητικές επιδράσεις της κάθε τραυματικής εμπειρίας ή  των καταστάσεων που συμβαίνουν στη ζωή τους καθώς η αναπτυξή τους εξελίσσεται και ξεδιπλώνεται. Ωστόσο, ακριβώς όπως το νερό στο φυσικό κόσμο ρέει ανεμπόδιστα και όταν εμποδιστεί  θα 'μπλοκάρει' ή θα 'κολλήσει', έτσι και η ενέργεια μπορεί να 'μπλοκάρει' στο ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο. Όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει τις συνέπειες μιας τραυματικής εμπειρίας, η ροή της ενέργειας στο σώμα και στο πεδίο φορτίζεται, μπλοκάρει με αποτέλεσμα να δημιουργείται ενεργητική ανισορροπία.

Η ανισορροπία θα επηρεάσει τελικά την ποιότητα της ανθρώπινης σκέψης, τα συστήματα πεποιθήσεων, τα συναισθήματα, τις διαθέσεις, τη συμπεριφορά και τη σωματική υγεία.

Το Ψυχοθεραπευτικό Ρέικι αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτές τις ανισορροπίες. Το πεδίο της ενέργειας έρχεται σε ισορροπία και το φυσικό σώμα είναι σε θέση να θεραπευτεί πολύ πιο γρήγορα. Διατηρώντας το ενεργειακό μας πεδίο ενεργό και ισορροπημένο μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη ψυχική/σωματική υγεία και μεγαλύτερη ευημερία.

Το Ρέικι είναι μία ήπια ενεργειακή μέθοδος που δεν αντικαθιστά την συνετή και κατάλληλη χρήση της αρμόδιας κλασικής ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής βοήθειας. Το Ρέικι λειτουργεί αρμονικά και παράλληλα με κάθε ιατρική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική θεραπεία ή άλλη εναλλακτική θεραπεία και βοηθά στην ανάρρωση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας (ψυχικής και σωματικής). Το Ρέικι δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τη συμβατική ιατρική αλλά να τη συμπληρώσει. Εάν μια πάθηση είναι σοβαρή και/ή τα συμπτώματα επιμένουν παρακαλείστε να συμβουλευτείτε άμεσα τον θεράποντα ιατρό σας.

bottom of page